Za Bernardom Pánčim (29.04.2014)

Života kniha zavrela sa, písaná srdcom, krvou zo žíl.
Zápis v nej zlatým písmom hlása, že náš rodák čestne dožil.
Nech jeho telo v rodnej hrudi pokojným spánkom spočíva.
V pamäti našej žiariť bude pamiatka jeho stále živá.

Nebeský otec si 19.04.2014 povolal nášho rodáka z Bieleho Potoka, duchovného otca, kňaza Bernarda Pánčiho. Otec Bernard sa narodil 12.09.1922 – na sviatok mena Preblahoslavenej Panny Márie a pokrstený bol v našom chráme 14.09. – na sviatok Povýšenia kríža. Tieto dva dôležité dátumy v živote nášho rodáka Bernarda akoby boli predzvesťou jeho pôsobenia na duchovnej ceste.  Jeho primičná omša bola u nás, v Bielom Potoku  v roku 1946. Svoje kňazské poslanie vykonával v hlbokej skromnosti, pokore, láske a obetovania sa. Pre kňaza Bernarda boli veľmi ťažké roky jeho mladosti, keď svoju vernosť Pánovi dokazoval vo väzení a potom aj ako robotník. Všade posilňoval vieru v Pána Boha. Veľmi vzácnu službu po celý život dával aj so  svojou rodnou sestrou – sestričkou Bernadetou, zo Spolku kresťanskej lásky sv. Vincenta, chorým a bezvládnym . Za svoje 50 ročné  kňazské  pôsobenie v cirkvi, na pozvanie Jána Pavla II., slávil svoju ďakovnú Bohoslužbu vo Vatikáne.

Vždy si rád spomínal na rodný Biely Potok, miloval ho, aj keď v službe cirkvi pôsobil aj na vzdialenejších miestach. Naposledy sa stretol s nami rodákmi v auguste  v roku 2006 v kostole v Bielom Potoku, kde vysluhoval ďakovnú svätú omšu pri  svojom 60 výročím kňazstva.

Roky odpočinku prežíval v Charitnom dome v Spišskej  Kapitule, v chorobe, bolestiach a utrpení. No všetko prijal od nášho Nebeského otca, ktorému obetoval svoj život, v hlbokej pokore.

Ešte v sobotu 19. 04. v raňajších  hodinách sme sa v našom chráme modlili za zdravie otca Bernarda. No vôľa Nebeského otca bola iná a tak sa dnes s ním lúčime.

Nedá sa vyrozprávať dnes tu, všetko dobré čo urobil pre cirkev,  ľudí, hlavne, že to vie Pán života a smrti, ktorý  si ho  sna Bielu sobotu povolal k sebe a bohato ho za to odmení. Lúčim sa so zosnulým kňazom Bernardom Pánčim v mene jeho rodákov – obyvateľov Bieleho Potoka. Sme vďační, že sa otec Bernard narodil práve u nás, že nám Pán Boh požehnal takého rodáka.

Nech u Neho nájde večné odpočinutie.

Ďaľšie články:
Vo veku 91 rokov zomrel kňaz Spišskej diecézy Bernard Pánči
Trinásť rokov, to nie je večnosť… (R.I.P. Bernard Pánči)
Bernard Pánči (VIDEO)